Select Page

InfoDORS

Metode moderne de verificare a bancnotelor

 

 

DORS, liderul pieţei mondiale de aparate de verificat bancnote, vă pune la dispoziție o ofertă caracterizată de un raport preţ/calitate imbatabil, precum şi de o gamă completă de echipamente de verificat bancnote sau documente securizate.

Pentru o alegere informată a produsului, este util să cunoașteți principiile şi metode care stau la baza efectuării unei verificări atente şi corecte a bancnotelor.

Operații standard de verificare a bancnotelor

Marea majoritate a băncilor naționale, dar şi alte autorități interesate, verifică bancnotele urmărind următoarele elemente:

  • Watermark
  • Texturi de protecție
  • Fire de securitate
  • Codul firului de securitate
  • Cerneala metalică
  • Imaginile latente
  • Microprintingurile
  • Corespondenta desenelor
  • Imagini în culori variabile

Elementele de protecție amintite fac distincția dintre o bancnota falsă şi una adevărată. Dar nu întotdeauna!

În conformitate cu un raport al Băncii Centrale din Rusia, bancnotele false depistate au avut “probleme” după cum urmează:

  • Watermark – în 95% din cazuri;
  • Texturi de protecție – în 95% din cazuri
  • Fire de securitate – în 75% din cazuri;
  • Codul firului de securitate – în 87% din cazuri
  • Microprintingurile – în 70% din cazuri.

Aceste elemente se încearcă a se falsifica în general pe marea masa a bancnotelor false: 50 EURO, 20$ etc.

Timpul necesar verificării acestor elemente de siguranță fără un echipament adecvat:

  • Watermark – 8 secunde
  • Microprintingurile – 8,6 secunde
  • Fibrele de securitate color – 9,6 secunde
  • Fire de securitate – 10,1 secunde.

Deci o verificare vizuală a unei bancnote necesita cel puțin 40 de secunde, în condițiile verificării numai a unor elemente de securitate. Sunt situații în care acest timp nu este disponibil, de exemplu în cazul numărului mare de bancnote de verificat în bănci, supermarket-uri, centre en-gros, cash & carry etc.

Trebuie spus și faptul că o astfel de procedură de verificare nu garantează întotdeauna validitatea unei bancnote. Adevărul este ca elementele recomandate a fi verificate uzual sunt şi cele mai falsificate. 

Diferențe in statisticile care înregistrează bancnotele falsificate

Să ne oprim acum asupra unei probleme specifice: diferențele care se înregistrează în statisticile bancnotelor falsificate.

Sunt state în care statistica Băncii Centrale nu corespunde cu cea a Ministerului de Interne, deoarece acestea au surse diferite de detectare a acestora. Banca Centrala trece în raport numai bancnotele depistate efectiv de ea în procesul verificării masei monetare care a ajuns la ea, pe când Ministerul de Interne poate intercepta bancnote false și în timpul în care acestea se află efectiv în circulație.

În schema de mai jos prezentăm traseul unei bancnote până la reîntoarcerea ei spre o verificare atentă la Banca Centrală:

După trecerea a 1-2 ani de cercetare și dezvoltare a design-ului unei bancnote şi a procesului de tipărire, Banca Națională lansează bancnota. Abia după 6 luni acea bancnotă reajunge la Banca Națională. În general, Banca Națională este echipată adecvat pentru verificarea bancnotelor.

Perioada de circulație a bancnotei între băncile comerciale, companii şi public este scurtă, aproximativ o săptămână. Această perioada pare a fi cea mai bună în urmărirea şi depistarea falsurilor. Unele bănci comerciale acordă o atenție deosebită protecției şi depistării falsurilor, dar sunt şi bănci comerciale a căror echipamente în domeniu lasă de dorit. Aceste bănci nu înțeleg ca urmărirea autenticității bancnotelor aflate în circulație este o componentă de bază în activitatea lor, translând responsabilitatea pe umerii casierilor ale căror posturi de lucru au fost echipate cu echipamente de slabă calitate sau inexistente. Aceeași problema apare și mai acut in cazul caselor de schimb valutar, benzinarii, magazine care lucrează cu cash etc. unde, în multe cazuri, nu se iau nici măcar măsurile minime protecție.

Dacă urmărim diagrama putem face un calcul simplu asupra pierderilor ce apar într-o economie: o bancnotă falsa, până să fie depistată, este utilizată de aproximativ 180 de ori în tranzacții comerciale. La un simplu calcul, o bancnotă falsă de 50 de EURO produce pierderi economice în perioada ei de circulație de aproximativ 9,000 de EURO!

Metode de verificare a bancnotelor

Mai întâi, vă propunem să înțelegem metodele de realizare și securizare a bancnotelor.

Multe elemente de securizare sunt realizate pentru controlul vizual al autenticității bancnotei. Acestea sunt realizate pentru autentificarea unei bancnote de către persoane individuale.

Câteva observații în acest caz: elementele de securitate de acest fel sunt şi cele mai vulnerabile în faţa falsificatorilor şi necesită mult timp pentru verificarea bancnotei de către o persoană.

Cei care suferă cel mai mult de pe urma falsurilor sunt instituțiile comerciale: supermarket-uri, restaurante, bănci şi nu persoanele individuale, întrucât falsificatorii încearcă să-şi plaseze “produsele” acestora. De aceea, aceste instituții sunt responsabile de introducerea în circulație a falsurilor şi din acest motiv nu trebuie să se bazeze numai pe un control vizual al bancnotei. Masa monetară este intensă aici. În acest punct, verificatoarele de bancnote își fac simțită necesitatea. Aceste echipamente sunt capabile să pună în evidenţă caracteristicile invizibile ochiului liber.

1. Verificarea cu ajutorul aparatelor cu ultraviolete (UV)

DORS 145 | Seria de detectoare DORS 100 este destinată autentificării vizuale a oricărei bancnote sau document securizat prevăzute cu elemente vizibile în lumina UV

Detectoarele cu ultraviolete sunt cele mai răspândite dintre verificatoare. Acestea sunt ieftine şi ușor de utilizat. Casierul plasează bancnota în lumina UV şi urmărește dacă acesta strălucește în lumina respectivă. De asemenea, casierul poate urmări daca lipsesc imaginile speciale UV.

Elementele de protecţie UV pot fi ușor verificate, dar acestea sunt şi simplu de falsificat. Nu este o problemă deosebită să găsești o hârtie care nu strălucește în lumina UV. De exemplu, hârtia de ziar nu strălucește în lumina UV.

Imaginile speciale UV sunt mai greu de falsificat. Acestea sunt realizate cu ajutorul unei cerneli speciale care nu se găsește pe piață.

Problema nu este totuși rezolvată întrucât imaginile UV nu sunt stabile şi pot fi șterse sau îndepărtate (de exemplu, prin spălare).

O autentificare mult mai exactă se realizează cu ajutorul verificatoarelor avansate ce dispun, pe lângă lampa cu UV, şi de lampa cu lumina albă superioară şi inferioara, pentru examinarea microprintinguri-lor, marcajelor magnetice. Astfel, câștigam în calitatea autentificării bancnotei, dar pierdem mai mult timp pentru aceasta.

În concluzie, recomandăm utilizarea unor astfel de echipamente în cazul magazinelor sau băncilor cu un volum de numerar redus. În plus, calitatea verificării depinde foarte mult şi de atenția, îndemânarea, şi starea de sănătate a casierului, dar și de calitatea bancnotei.

2. Verificarea cu ajutorul detectoarelor semi-automate

În locurile cu afluență mare de numerar este necesară utilizarea unui detector semi-automat întrucât acesta va creste productivitatea cu 30 până la 60 de bancnote verificate pe minut. Aceste echipamente sunt extreme de facile deoarece casierul nu mai este obligat să ia o decizie în privința calității bancnotei. Indiferent de abilitatea casierului, începător sau avansat, decizia o ia echipamentul.

Totuși, aceste echipamente au patru dezavantaje majore.

Primul este legat de calitatea verificării. Piața este invadată de echipamente semi-automate a căror parte de verificare este extrem de slabă, ce merge uneori până la imitarea procedurii de verificare. De regulă, aceste echipamente sunt echipate cu doi senzori pentru verificare dimensionali şi magnetici a bancnotei.

Al doilea dezavantaj este dat de calitatea bancnotei ce trebuie verificată. Pot exista câteva deviații tehnologice în procesul de tipărire a bancnotei. Uneori, bancnota poate avea deviații în dimensiune sau intensitate şi localizare a elementelor de securitate. Detectoarele semi-automate pot astfel să eșueze în procedura de autentificare, clasificând-o drept falsă. În unele situații, detectoarele pot greși până la 90% din bancnotele dintr-un pachet. Acest lucru nu este acceptabil!

Al treilea dezavantaj este determinat de software-ul aparatului. Detectoarele semi-automate sunt strict programate pentru verificarea unei bancnote. Acestea nu pot verifica bancnote noi ori bancnote cu deviații de tipărire. Unele detectoare moderne sunt pregătite și acceptă un upgrade de soft. Acest lucru este valabil şi pentru detectoarele semi-automate DORS care, prin simpla conectare la PC, îşi upgrade-ază software-ul, pe beneficiarul îl primeşte gratuit.

Al patrulea dezavantaj este dat de dificultatea verificării bancnotelor aflate într-o stare calitativă slabă: sunt foarte uzate, deteriorate etc. Nu există detector semi-auomat în lume care să garanteze 100% acuratețea verificării unor astfel de bancnote.

Departamentul de cercetare al DORS a luat în considerare toate dezavantajele menționate anterior şi drept urmare au dezvoltat echipamentul semi-automat DORS 230. Acest echipament este dotat cu un set unic de senzori. Capurile magnetice ale acestuia sunt astfel răspândite încât garantează verificarea tuturor elementelor de protecție magnetică de pe toata suprafața bancnotei. Senzorii infraroșu și senzorul de analiză spectrală – care reprezintă secretul nostru de firmă – furnizează cel mai înalt standard mondial în autentificarea bancnotelor.

Nu în ultimul rând menționăm viteza crescută de verificare – 75-80 bancnote/minut și nivelul scăzut de zgomot pe care echipamentul îl produce.

În concluzie, recomandam utilizarea unor astfel de echipamente în cazul magazinelor sau băncilor cu un volum mare de numerar. În plus, calitatea verificării nu mai depinde decât de calitatea bancnotei.

3. Verificarea cu ajutorul detectoarelor cu INFRA ROȘU (IR)

DORS 1300 M2 | Aparat profesional de verificat şi autentificat bancnote multifuncţional

Elementele de securitate în lumina infraroșie nu pot fi falsificate şi existenţa lor poate fi pusă în evidenţă cu ajutorul unor aparate de detecție speciale. Acestea pun în evidenta marcajele IR ale bancnotelor ce nu sunt vizibile în lumina obișnuită.

Costul unui echipament ce evidențiază marcajele IR este mare comparativ cu cel al verificatoarelor cu lumină UV, în schimb sunt cele mai sigure. Detectoarele moderne cu IR pot fi echipate cu echipamente opționale cum ar fi un zoom video cu ajutorul căruia operatorul poate studia bancnota atât în lumină normală, cât și în lumină IR.

Astfel, compania DORS, a produs cel mai sigur verificator de bancnote din lume – DORS multifuncțional, care verifică orice bancnotă, în două lungimi de undă IR, evidențiind-se şi holograma!

 

Cum arată o bancnotă în lumină albă (stânga) și în lumină infraroșu (dreapta)

Recapitulând, putem alcătui acum o listă cu tipurile de echipamente de verificat :

1. Echipamente pentru verificarea elementelor de siguranță detectabile cu lumină UV.

2. Echipamente de verificare a watermark.

3. Echipamente pentru verificarea marcajelor magnetice.

4. Zoom 10x-17x-22x sau nelimitat în cazul conectării la PC!

5. Echipamente pentru evidențierea elementelor de protecție vizibile în lumină IR.

Concluzii

  • Verificarea elementelor de securitate cu ajutorul echipamentelor vizuale durează aproximativ 40 de secunde.
  • Elementele de securitate verificate uzual sunt şi cele mai falsificate.
  • Metodele de verificare vizuale nu garantează 100% autenticitatea bancnotei.
  • Detectoarele cu UV vă ajută să eliminați doar falsurile slab realizate.
  • Calitatea detecției realizate de verificatoarele semi-automate este foarte bună în cazul bancnotelor noi sau de calitate  foarte bună, dar apar cu siguranță probleme in cazul bancnotelor uzate.
  • Fără discuție, detectoarele IR sunt cele mai sigure aparate pentru autentificarea unei bancnote indiferent de condiţia acesteia şi beneficiază, in plus, şi de reducerea costurilor: nu necesita întreținere periodică, orice bancnotă nou apărută este verificabilă pe acest echipament fărăa necesita upgrade-ul echipamentului sau înlocuirea lui!

 

Dors înseamnă

“Intotdeauna bani adevarati!”